Ortadoğu ve Şiizm üzerine çalışmalar yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Abdülkadir Şen’in, Şii yayılmacılığını ele aldığı eseri, Tin Yayınları tarafından yayımlandı.
İran Devrimi’ni tarihsel ve sosyolojik bir perspektifle ele alan Şii Hilali ve İran’ın Teopolitikası adlı kitap raflardaki yerini aldı. Eser, İran’ın Şii Hilali stratejisini detaylı bir şekilde incelerken, Kaçarlar ve Pehleviler döneminden günümüze uzanan süreci mercek altına alıyor.
Eserin tanıtımı
İran, Şiiliği araçsallaştırarak mezhep temelli bir dış politika benimseyip bölgesel yayılmacılığını sürdürürken, Batılı güçlerle işbirliğiyle elde ettiği kazanımların çöküş sürecine girdiği gerçeği gün yüzüne çıkıyor.
Eserin çıkış tanıtımı ise şöyle:
Şiilik, İran devrimiyle birlikte nüfusunun çok fevkinde bir nüfuza erişti. İran, emperyalizme karşı İslam dünyasıyla işbirliği yaparak en azından siyasi vahdet ve stratejik çatışmasızlık yolunda bir siyaset yerine Şiiliği araçsallaştırdığı, dönüştürdüğü ve teo-politikasında bir nesne haline getirdiği mezhep temelli bir dış politikayı tercih etti. İran’ın Sünni çoğunluğa karşı Irak, Afganistan ve Suriye’de ABD ve Rusya ile işbirliği yaparak gücünü artırmaya dönük istikrarlı yürüyüşünü hiçbir zaman durdurmayan yayılma politikası bölgede büyük travmalar yaşanıncaya dek kanıksandı.
Suriye Devrimine kadar bölgedeki belirsiz ve tekinsiz adımları ile güç zehirlenmesi yaşayan İran alttan alta büyüyen halk isyanının ve birbiri ardınca sökün etmeye hazırlanan devrimlerin farkında değildi. Müslüman dünyanın zararına olsa da büyük planlarıyla körleşen İran artık bu entrikaların ve sınırlı seçeneklerin son perdesini sergiliyor. İran’ın Batılı güçlerin desteğiyle elde ettiği kazanımların çökmekte olduğu hakikati bölgede bir hayalet gibi dolaşıyor. Bu konunun her yönüyle incelendiği bir çalışmaya ihtiyaç vardı. Bu kitabın işaret ettiği boşluk, işte bu ihtiyaca yöneliktir.
Yorum Yap