İşte Ramazan ayını verimli geçirmemizi sağlayacak 5 tavsiye:
1. Ramazan ayı ibadetlerine odaklanmak
Oruç: Peygamber efendimiz sav orucun bir kalkan olduğunu ifade ederek dilini ve diğer azalarını günahtan korumayanların oruç tutmasının yalnızca açlık olarak kalacağı beyan etmesi oruç tutarken her zamandan daha fazla bir helal haram hassasiyetimiz olması gerektiğine işaret ediyor.
Teravih Namazı: Sadece Ramazan ayında kılınan teravih namazını hatimle kılmak, hem Kuran ayında daha fazla Kuran dinlememize hem uzun uzun Rabbimizin huzurunda durmamıza vesile olacaktır.
Fıtır Sadakası: Bir Ramazan ibadeti olan fitremizi vererek ihtiyaç sahiplerini bir nebze rahatlatalım.
Hatim: Peygamberimizin sav Cebrail as ile olan mukabelesi gibi bizler de Kuran’ın nazil olduğu bu ayda bir hatim halkasına katılalım. Namazlardan sonra 4’er sayfa Kuran okuyarak Ramazan’ın sonuna kadar bir hatim yapmış olabiliriz.
İtikaf: Ramazan’ın son on günü Peygamberimiz kendini mescide kapatır zaruri olmadıkça mescidden çıkmaz ve yalnızca ibadet ederdi. Bizler de imkanımız ölçüsünde 1 saat dahi olsa itikaf yapalım.
Kadir Gecesini Aramak: Kuran-ı Kerim Kadir gecesi inmiştir ve Allahu Teala bı geceyi bin aydan daha hayırlı olarak nitelemiştir. Peygamber efendimiz sav Kadir Gecesi’ni son on gün içinde aramamız gerektiğini söylemiş ve o gecede ibadet ve dualarımızı arttırmamızı tavsiye etmiştir.
İftar vermek: Oruçlu kimseye iftar ettirmekle iligili Peygamberimizin tavsiye ve teşvikleri olmuştur. Bu sevaptan nasiplenmek için özellikle gıdaya ulaşımı zor kimselere iftar verebiliriz.
2. Boş işlerden ve gereksiz davetlerden kaçınmak
Boş işlerden ve gereksiz davetlerden kaçınmak ibadet ayı Ramazan’da dua, namaz, zikir ve kıraate odaklanmamızı sağlar. Peygamber efendimiz sav malayani yani boş işlerden kaçınmayı mümin kimsenin kalitesi olarak değerlendirmiştir. Özellikle bu ayda bize ecir kazandıracak amellerle ilgilenmeliyiz.
3. Sahura kalkmak
Peygamber Efendimiz sav sahura kalkmamızı tavsiye etmiş ve sahurda bereket olduğunu belirtmiştir. Bizler de sahura kalkarak müjdelenen bereketten nasiplenebilir Ramazan ruhunu yakalayabiliriz.
4. Kuran ezberi yapmak
Kuran ayında Kuran-ı Kerim ile ilgimizi daha da arttıracak bir vesile olarak Kuran ezberi yapabilir ya da ezberlerimizi tekrar edebiliriz. Ayrıca bu ayın önemine değinen ayetlerin tefsirine bakabilir ve Peygamberimizin sav nasıl bir Ramazan geçirdiğini okuyarak, onu örnek alabiliriz.
5. Tevbe, istiğfar ve dua
Peygamber efendimiz sav Ramazan ayına ulaşıp bu mübarek aydan günahları bağışlanmış olarak çıkamayanların büyük bir kayıp yaşadığını ifade etmiştir. Bu ayda hata ve kusurlarımızla yüzleşip, muhasebe yaparak güzel bir tevbe ile yeni bir hayata başlayabiliriz. Bu ayda dilimizden tevbe ve istiğfarı düşürmemeli ve zikrullahı arttırmalıyız.
Yorum Yap