Anasayfa Gündem İki Uygurlu Müslüman Çin’e iade edilecek
Gündem

İki Uygurlu Müslüman Çin’e iade edilecek

Doğu Türkistan’daki Çin zulmünden kaçarak ülkemize sığınan iki Uygurlu Müslüman, İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla doğrudan Çin'e iade ediecek.

Paylaş
Paylaş

İstanbul 16. ve 18. İdari Mahkemeleri skandal bir karar alarak iki Uygurlu Müslümanın Çin’e iadesi hakkındaki davada, “Ülkelerine iadesi halinde zulme maruz kalacakları konusunda ciddi, somut maddi delil yok” gerekçesiyle Mahemuti Anayeti ve Aierken Abuduwaili’yi Pekin’e iade edilmesine karar verdi.

KARAR gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Anayeti ve Abuduwaili’nin avukatları Abdullah Tıkıç, “Uygur Türklerinin menşe ülkelerine iade edilmelerinin onaylanması, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, BM Medeni ve Siyasi Hakları Sözleşmesi, İşkenceyi Önleme BM Sözleşmesi ile Cenevre Sözleşmesi’nin ihlalidir” dedi.

Karar Türkiye’de ilk

Uygurlu Müslümanların Çin’e iadesine ilişkin mahkeme kararının kesin olduğu ifade ediliyor. İdari Mahkemeler tarafından verilen sınır dışı kararlarına karşı hiçbir itiraz yolunun bulunmadığını belirten avukat Tıkıç, tek çözümün Anayasa Mahkemesi’nin tedbir kararı vermesi olduğunu vurguluyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Abdullah Tıkıç, mevcut hukuki sürecin tükenmiş olduğunu belirterek, “Sınır dışı kararlarına karşı idari mahkemelerde herhangi bir itiraz hakkı bulunmuyor. Bu kararların uygulanmasını durdurmanın tek yolu Anayasa Mahkemesi tarafından alınacak bir tedbir kararıdır.” dedi.

Mahkemenin kararı doğrudan Çin’e iadeye ilişkin Türkiye’de bir ilk olacak. Karara tepki gösteren Doğu Türkistan aktivisti Burhan Kavuncu X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda: “2 Uygur muhtemelen iade edilmez. Birisi zaten Türkiye’den gitmiş. Ama bir mahkemenin “Çin’de zulüm göreceğini ispatlayamadı” diye karar vermesi, bütün Türkistanlılara hakarettir. Türkiye’nin altına imza attığı BM bildirilerini de inkar eden bu mahkemeler kime hizmet ediyor?

Kanun müsade etmiyor

Ülkemize sığınanlarla ilgili kanunda, “Hiç kimse; işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı ya da ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez. Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza-muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunan yabancı hakkında sınır dışı etme kararı alınamaz.” şeklinde açıkça ifade edilen durumların söz konusu olabileceği hiçbir ülkeye sınır dışı kararı alınamaz denilirken, İdare Mahkemesi Çin’e iade konusunda kanunda yer alan durumlardan herhangi birinin gerçekleşmesine dair somut bir delilin olmadığına hükmediyor.

Türk Makamları Zulüm var diyor

Birleşmiş Milletler (BM), Çin’in Uygur politikalarına ilişkin çeşitli raporlar ve bildiriler yayımlamıştır. Özellikle, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Ağustos 2022’de yayımladığı raporda, Çin’in Doğu Türkistan’daki uygulamalarının “Uluslararası suçlar, insanlığa karşı suçlar teşkil edebileceği” belirtilmiştir. Bu bildiriler Türkiye’de dahil olmak üzere 43 ülke tarafından imzalanmıştır.

Ayrıca, Ekim 2024’te BM Genel Kurulu’nda Avustralya, ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 15 ülke, Çin’in Doğu Türkistan ve Tibet’teki insan hakları ihlallerini kınayan ortak bir bildiri sunmuştur. Bu bildiride, Çin’in Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik uygulamaları sert bir dille eleştirilmiştir.

Ayrıca, Ocak 2024’te ABD’nin BM Temsilcisi, Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini kınayan ve Uygur Türkçesiyle yayımlanan bir bildiri sunmuştur. Bu bildiride, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskıcı politikalarının derhal durdurulması çağrısı yapılmıştır.

Bu gelişmeler, uluslararası toplumun Çin’in Uygur politikalarına karşı artan tepkisini göstermektedir.

Paylaş

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Haberler

Kültür

Depremde hayat hurtaran 5 Temel Önlem

İstanbul – Deprem riski yüksek olan bölgelerde yaşayan vatandaşlar için uzmanlar, deprem anında ve öncesinde alınması gereken 5 hayati önlemi hatırlatıyor. Bu basit...

Gündem

Kızılay’dan deprem sonrası gıda desteği

Türk Kızılay sahaya indi İstanbul, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, Türk Kızılay toplanma alanlarında bekleyen vatandaşlara 1,4 milyon...

Gündem

İstanbul’da korkutan deprem

İstanbul Büyükçekmece’de 6.2 Şiddetinde Deprem: Şehir Ayağa Kalktı, Can Kaybı Yok İstanbul sabah saatlerinde şiddetli bir sarsıntıyla güne başladı. Büyükçekmece merkezli 6.2 büyüklüğündeki...

Dünya

Mahmud Abbas’tan Gazze Direnişi’ne hakaret

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Filistin Merkez Konseyi’nin 20-22 Nisan 2021 tarihleri arasında Ramallah’ta düzenlenen 32. oturumuna katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, “Yerinden...

İlişkili Haberler
Gündem

Kızılay’dan deprem sonrası gıda desteği

Türk Kızılay sahaya indi İstanbul, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2...

Gündem

İstanbul’da korkutan deprem

İstanbul Büyükçekmece’de 6.2 Şiddetinde Deprem: Şehir Ayağa Kalktı, Can Kaybı Yok İstanbul...

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gazze Tepkisi: “İslam Dünyası bekleneni yerine getiremedi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu toplantısında Gazze’deki İsrail soykırımına...

GündemSiyaset

HÜDAPAR’dan LGBT faaliyetlerini suç sayacak adım

Ailenin Korunması ve Sapkınlığın Suç Sayılması İçin Kanun Teklifi TBMM’ye Sunuldu Toplumsal...