Arap Birliği’ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Cumartesi günü Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelerek Filistin meselesine dair kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Mısır’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Filistin Yönetimi ve Arap Birliği temsilcileri katıldı.
Bakanlar, Gazze’de sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşılarken, esir ve tutuklu takas anlaşmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bu süreçte Mısır ve Katar’ın arabuluculuk çabaları öne çıkarken, ABD’nin rolü de vurgulandı. Toplantıya katılan yetkililer, iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir barış sağlanması için uluslararası desteğin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri bakanları, “Orta Doğu’da iki devletli çözüme uygun olarak adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini” vurguladılar.
Filistin’in Haklarına Tam Destek
Bakanlar, ateşkesin tam olarak uygulanması gerektiğini vurgulayarak, kalıcı barış ortamının sağlanmasının insani yardımların kesintisiz ulaştırılabilmesi için hayati önem taşıdığını belirtti. Gazze’ye insani yardım, barınma malzemeleri ve yeniden yapılanma için gerekli kaynakların engelsiz erişiminin sağlanması çağrısında bulunuldu. Aynı zamanda İsrail işgal güçlerinin bölgeden tamamen çekilmesi gerektiği ifade edildi. Gazze Şeridi’nin bölünmesine yönelik herhangi bir girişimi reddeden yetkililer, Filistin Yönetimi’nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yönetim sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) çalışmalarının önemine dikkat çekilerek, ajansın faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik her türlü girişime karşı çıkıldı. Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası toplumun ortak bir plan çerçevesinde harekete geçmesi gerektiği ifade edilirken, Filistin halkının topraklarında kalmasının sağlanması gerektiği dile getirildi.
Filistin Davası İçin Uluslararası Girişimler
Toplantıda, Filistin halkının uluslararası hukuktan doğan haklarına tam destek verildiği belirtilirken, yasa dışı yerleşim faaliyetleri, zorla tahliyeler, ev yıkımları, toprak ilhakı ve nüfusun zorla yer değiştirilmesi gibi uygulamalar kınandı. Bu tür politikaların bölgesel istikrara tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi.
Mısır, Birleşmiş Milletler ile iş birliği içinde Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası bir konferans düzenleyeceğini duyurarak, küresel toplum ve uluslararası bağışçılara destek çağrısında bulundu. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum, Ortadoğu’daki gerilimin temel nedenlerini ele alacak iki devletli çözümün uygulanması için harekete geçmeye davet edildi.
Zirvede, Filistin devletinin 4 Haziran 1967 sınırları temelinde, birleşik bir Gazze Şeridi ve Batı Şeria içerisinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet olarak kurulmasının gerekliliği vurgulandı. Bu bağlamda, Suudi Arabistan ve Fransa’nın öncülüğünde Haziran 2025’te gerçekleştirilecek uluslararası Filistin konferansına destek ifade edildi.
Yorum Yap