Bangladeş güvenlik güçleri, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) veya diğer adıyla
el-Yakin Hareket lideri Ebu Ammar Cununi (Ataullah) ile örgütün önde gelen dokuz üyesini tutukladı. Yapılan operasyon, ülkede siyasi istikrarsızlığın arttığı ve eski Başbakan Şeyh Hasina’nın 5 Ağustos’ta ülkeden kaçmasının ardından başlayan geçiş hükümeti döneminde gerçekleşti.
Bangladeş’in çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, Terörle Mücadele Birimi ‘Hızlı Harekat Taburu’ tarafından Ebu Ammar Cununi ve bazı ARSA üyeleri gözaltına alındı. Bangladeş polisi tarafından yapılan açıklamada, tutuklananların ülke genelinde çeşitli sabotaj faaliyetleri planlamakta olduğu iddia edildi. Tutuklama operasyonlarının, örgütün ülkedeki faaliyetlerine büyük bir darbe vurduğu belirtildi.
Budist saldırılara karşı ortaya çıktı
İslami direniş örgütü ARSA, Mynmar’ın Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya müslümanlarına yapılan Budist saldırılara karşı kuruldu. Halkın hakları için mücadele ettiğini ifade eden ARSA örgütünün lideri olarak bilinen Ebu Ammar Cununi, Myanmar’ın Rakhine eyaletindeki faaliyetleri ile tanınıyordu.
Bangladeş polis kaynakları, Ebu Ammar Cununi’nin, Myanmar ve Bangladeş arasındaki sınır bölgesini kullanarak örgütün faaliyetlerini yönettiğini ve bölgedeki siyasi ve askeri hareketlilikte önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.
Bangladeş emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Ebu Ammar Jununi’nin ülkeye yasa dışı yollarla giriş yaptığı ve devletin imajını zedelemek amacıyla faaliyetlerde bulunduğu öne sürüldü. Operasyon sırasında, yüksek öneme sahip gizli toplantıların gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı ve yapılan baskınlarda kesici aletler, zincirler ve saat gibi çeşitli materyallerin ele geçirildiği açıklandı.
Öte yandan, Bangladeş yetkilileri tarafından yapılan suçlamalarda ARSA’nın, Rohingya mülteci kamplarındaki informanları aracılığıyla ülkede istikrarsızlık yaratmayı amaçladığı iddia edildi. Tutuklananlar arasında, Ebu Ammar Jununi’nin yanı sıra Mostaq Ahmed, Salimullah, Mosammat Shahina ve bazı gençler de bulunuyor.
“ABD ile işbirliği içinde terörle mücadele”
5 Ağustos’ta Eski Başbakan Şeyh Hasina’nın ülkeden kaçması sonrası kurulan geçiş hükümetine başkanlık eden Muhammed Yunus, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “ABD ile işbirliği içinde, terörle mücadelede etkin adımlar atmaktadır. Hukukun üstünlüğünü, sosyal reformları ve güvenlik tedbirlerini esas alan bir yaklaşım benimsemekteyiz.” ifadelerini kullanmıştı.
Yorum Yap